perjantai 30. huhtikuuta 2010

SYOTÄ JO!!!



Kori-lehdessä 1/2010 oli Pentti Salmen artikkeli koskien muutaman korisliigaseuran koriinjohtaneiden syöttöjen tilastointia. Tilastointiohjeet eivät ole ihan yksiselitteiset tässä assist-kategoriassa. Niinpä se on sitten tilastoitavista asiosta se kaikkein eniten tilastojen tekijän harkinnan varaan jäävä kategoria.
Salmi oli liigan tilastoista kaivanut esille sen, että sekä Lahden että Lappeenrannan Namikoiden tilastoijat olivat antaneet kotijoukkueen pelaajille assist-merkintöjä huomattavasti enemmän kuin muiden joukkueiden tilastoijat. Olisihan tietysti hyvä jos kaikki tilaston pitäjät olisivat mahdollisimman samoilla linjoilla assisteja merkkaillessansa.
Mutta koska asiassa on tiettyä tulkinnanvaraisuutta melkoisesti, niin on täysin ymmärrettävää että melko suuriakin eroja syntyy.
Oheiseen taulukkoon olen kerännyt LePyn osalta assistien tilastointiin liittyviä suureita.
Lisäksi siinä on nuo Kori-lehden artikkelista löytyvät tiedot listattuna myös omassa osiossansa.
Ja mitäpä sieltä selviääkään ajanjaksoa 2006...2010 tarkastelemalla.
Kaudella 2006-2007 LePy pelasi kovasti nuorennetulla joukkueellaan kakkosdivaria ja hävisi
valtaosan matseistaan. Eli korinteko oli vaikeaa ja pisteet tiukalla, eikä tosiaankaan mitään alley-oop-juhlia vietetty. Se voisi selittää assistien suht maltillisen määrän.
Pari seuraavaa kautta pelattiinkin sitten jo kolmosdirreä ja voitettua tuli hieman yli
puolet matseista. Assistien määrä per peli ja prosentuaalinen osuus tehdyistä pelitilannekoreista nousi rajusti. Ja mikäpä tämän sitten mahtoi aiheuttaa. Oliko tilastojen tekijä tullut hellämieliseksi, vaiko vaan ottanut jostain syystä hieman joviaalimman linjan assisteja myöntäessään. Vai olisiko LePyn pelaajamateriaali (ei suurta tähteä) ja pelityyli vaan ollut näinä kahtena kautena ihan oikeasti runsaasti assisteja tuottavia. Enpä osaa todellakaan sanoa. Ehkä katson asiaa liian läheltä, näkemättä metsää puilta.
Kaudella 2009-2010 assistien ja pelitilannekorien suhde ja assistien ottelukohtainen määrä painuivat taas hieman lähemmäksi korisliigajoukkuemaisia lukemia. Kaksi aiempana vuosina eniten assisteja kerännyttä pelaajaa ei pelannut enää joukkueessa tällä kaudella, ja se luultavasti vaikutti ainakin jonkin verran tilanteeseen. Tai ehkäpä tilastokirjuri oli taas vaan hiukan tiukentanut kriteereitään.
Jaahas, ja mitäpä tästä opimme. No sen ainakin, että on todellakin syytä pitää hieman silmällä näitä assist-tilastoja, ja tehdä kriteerien hienosäätöä tarvittaessa, etteivät lukemat ainakaan jatkuvasti poikkeaisi oleellisesti muiden sarjojen ja joukkueiden vastaavista lukemista.

====================================================================