tiistai 18. huhtikuuta 2023

Loppulätinät 2022-2023

Lumi suli, puro sanoi puli puli, neljäs sija tulokseksi tuli.
Kakkosdivarin nousukarsintoihin asti ei sentään ylletty, mutta kausi oli kuitenkin lähes parhaita mihin ollaan kolmosessa vuosien mittaan pystytty. Joskus aikoinaan ollaan toki sijoituttu lohkossamme paremminkin, esimerkiksi kaudella 2009-2010 ylsimme kakkoseksi ja kolme kertaa olemme olleet kolmossijallakin. Mutta ainakin kotiottelut pelattiin nyt paremmin kuin koskaan, 9 voittoa, 2 tappiota ja voittoprosentti 82. Sen sijaan vierasottelumme (V/T 5/6) eivät sujuneet ihan parhaalla mahdollisella tavalla, tappioista kolme tuli sarjataulukossa alapuolellamme olevia joukkueita vastaan (FC Passe, LoU ja KaVo).
Monenmoisia ennätyksiä tehtiin taas tälläkin kaudella ja hienoja virstanpylväitä saavutettiin.

Kauden viimeisessä ottelussa Mikko ylitti 3000 levypallon rajapyykin. Mikko on vaikuttanut tässä joukkueessa jo 18 vuotta, pelannut 320 ottelua, tehnyt 3215 pistettä ja ottanut 3004 levypalloa - muun muassa - ja toistaiseksi siis.

Maaliskuun lopulla käydyssä Taivallahti-pelissä Robinille tuli 200 ottelua täyteen. Ja kauden päättäneesä Hunks-ottelussa Robinin upottamat kaksi kolkkia merkitsivät sitä, että hänen onnistuneiden kolmen pisteen heittojensa kokonaissaalis on nyt tasan 300. Robin on noussut tällä kaudella joukkueen kaikkien aikojen kolmanneksi eniten pisteitä (1492) tehneeksi pelaajaksi.

Koko joukkueenkin voimin väsättiin muutama uusi ennätys. Peräkkäisten kotivoittojen enkka on nyt kahdeksan, peräkkäin voitettujen neljännesten määrä on yksitoista ja kahdenpisteen heittojen kausikohtainen tarkkuusennätys on nyt 45%.

Oliver ehti kauden aikana rikkoa jalkansa lisäksi myös muutaman ikivanhan kausikohtaisen ennätyksenkin:
- onnistuneita kakkosia 150 (entinen ennätys, Nikke 121 kaudella 2011-2012)
- onnistuneita pelitilanneheittoja 150 (Mikko 128 kaudella 2009-2010)
- pistekeskiarvo 20,8 (Nikke 15,4 kaudella 2011-2012)

Alvar (102 syöttöä) paranteli reilusti Mikon (73 syöttöä) kaudella 2018-2019 tekemää koriinjohtaneiden syöttöjen ennätystä.

Teho-kisassamme voiton vei Oliver Kaisti tehoindeksilukemien keskiarvollaan 0,75. Toiseksi sijoittui Praveen (0,69) ja kolmanneksi Mikko (0,67).
P.Nurminen tsempparipokaalin saajan valitsi tänä vuonna Orange-tiiviin toimituskunta. Voittaja on Rahand Omar, joka toimi pelaamisen lisäksi ansiokkaasti myös joukkueen valmennustehtävissä.

Ottelu: Malibu – LePy
Tulos: 57 – 70 (16-10, 22-32, 36-57)  Tulos per jakso: 16-10, 6-22, 14-25, 21-13
Heittosihtimme oli vielä hakusessa ensimmäisellä jaksolla, kakkoset 5/13 ja kolmoset 0/7. Kolmosemme (0/2) eivät uponneet vielä toisellakaan neljänneksellä, mutta onneksemme Malibulla ei tässä vaiheessa uponnut juuri minkäänlaiset heitot. Jakso Lepylle selvästi 6-22.
Kolmannella neljänneksellä alkoivat LePyn kolkit (6/10) jo vihdoinkin osumaan ja Malibu pystyttiin pudottamaan kyydistä ratkaisevan oloisesti.
Viimeiselle neljännekselle päästiin 21 pisteen etumatkan turvin. Malibu pääsi kaunistelemaan loppulukemia kahdeksan pisteen verran, kun LePy sortui vielä kahdeksaan pallonmenetykseen ja kolmosemmekin (1/5) rupesivat taas takkuilemaan. Ottelussa oli paljon samoja elementtejä kuin syyskierroksen kohtaamisessakin - vapaaheitot eivät tahtoneet taaskaan upota kummaltakaan joukkueelta,  ja LePy oli tälläkin kertaa kolmosten viskelyssä hieman tarkempi.
LePyn pitkät miehet olivat tehokkaalla pelipäällä. Mikko teki paljon muun hyvän ohessa 17 pistettä sekä hurjan tehoindeksilukeman 1,07. Praveenille erinomainen teholukema 0,87, yhdeksän pistettä sekä kauden ennätystä sivuavat 17 levypalloa.
Malibu-pelaajien keski-ikä taitaa olla jossain neljänkympin korvilla nykyään. LePyn ripeät hyökkäyksiinlähdöt oli siis ilmeisen onnistunut taktinen valinta. Toisaalta taas on todettava, että ihmeen hyvin isäntäjoukkue jaksoi pysytellä vauhdissa mukana.  Malibu-diesel nakutti erityisen tehokkaasti ottelun viimeisellä neljänneksellä.

Ottelu: LePy – Honka Green
Tulos: 78 – 63 (18-14, 39-31, 56-47) Tulos per jakso: 18-14, 21-17, 17-16, 22-16
Honka Green tuli otteluun A-lohkon käkipaikalta ja LePy sijalta neljä. LePyn voiton myötä tässä vaiheessa (13 kierrosta pelattuna) on viisi 9/4 V/T-rekordin omaavaa joukkuetta lohkon kärkisijoja jakamassa. Ja LePy siellä joukossa mukana, peräti kakkoseksi rankattuna.
LePy kukisti Honka Greenin nuorista pelaajista kootun joukkueen jopa yllättävän selkeästi. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella LePy pystyi voittamaan kaikki neljännekset. LePyn urakkaa helpotti se, että Hongalta puutui nyt pari pelaajaa, jotka tekivät syyskierroksen kohtaamisessamme valtaosan joukkueen pisteistä.
Saimme viime aikoina tutuksi tulleeseen tyyliimme vain kahdeksan pelaajaa jalkeille tähänkin otteluun. Mihinkään suurempiin virhevaikeuksiin emme kuitenkaan onneksi joutuneet, vaikka Alvarille ehti tulla viisi virhettä täyteen, ja Alex ja Teemu pelasivat loppuminuutit neljän virheen rasittamina.
Honka heitti hurjan määrän kolmosia, 40 yritystä, 11 osumaa, eli onnistumisprosentti varsin keskinkertainen 28%. Vapaaheitot joukkue suti 8/25 eli 32 prosentin tarkkuudella. LePyn tarkuus oli piirun verran parempaa luokkaa.
Joonas Sulonen tekaisi kauden kolmannen tupla-tuplansa, 15 pistettä ja 11 levypalloa. Rahand Omar oli indeksilukemallaan 0,69 joukkueemme tehokunkku.

Ottelu: MuKi III – LePy
Tulos: 65 – 54 (23-8,42-22,54,38) Tulos per jakso: 23-8, 19-14, 12-16, 11-16
Turpiin tuli Pirkkolan reissulla samat 11 pinnaa kuin kotonakin MuKin käsittelyssä. Syksyllä lukemat olivat 53-64 ja nyt keväällä 65-54, siis lähes identtiset loppulukemat. Identtisen huono oli myös pelitilanneheittojemme tarkkuuskin, syksyllä 25% (kakkoset 16/50 eli 32% ja kolmoset 3/25 eli 12%) ja kevään koitoksessa 26% (kakkoset 17/47 eli 36%, kolkit 3/29 eli 10%). Sen sijaan vapareiden tarkkuudessa petrattiin hieman syksystä, 12/21 eli 57% versus 11/14 eli 79%.
Myös riisto/menetys-lukemat oli nyt keväällä paremmat, 13/16 versus 22/15. Mitä ilmeisemmin vastustaja petrasi kai sitten puolestaan heittotarkkuudessa sen verran, että taaskin sen 11 pisteen voiton sai napattua.
MuKissa pisteiden teosta vastasi pääasiassa kolmikko Lemmetyinen (19), Kurikka (18) ja Kokkola (14). LePystä kaksinumeroisiin lukemiin ylsivät vain Praveen (11) ja Alvar Aladin (11). Praveenille kauden toinen tupla-tuplansa, kun hän repi myös 10 levypalloa.

Ottelu: LePy – FC Passe
Syyskierroksen yhdeksän pisteen tappio tuli kuitattua korkoineen. Syksyn ottelussa Passe voitti kolmosten viskelyn 10-4. Tämäkin kuitattiin korkojen kera, kolkit nyt 13-4 LePyn hyväksi. LePy kaukoheitot upposivat paremmin kuin ehkä koskaan kolmosdivaritaipaleemme aikana. Varsinkin jälkimmäisen puolikkaan kolmostulitus oli huikeata luokkaa, kolmannella neljänneksellä 5/6 ja neljännellä jaksolla 4/8, yhteensä siis 9/14, osumatarkkuus 64%. Koko ottelun puitteissa LePyn kolmoset upposivat 13/27 eli 48%.
Passen korinteko oli lähes yksinomaan entisten Korisliiga-pelaajien varassa, Hiltunen teki 24, Kujala 22 ja Arosilta 10 pistettä. Lepyssä korintekovastuu jakautui huomattavasti tasaisemmin, Mikko 17, Alvar 13, Joonas ja Praveen 12 pistettä. Praveen oli joukkueemme tehokkain, tehden oman ennätyksensä 1,10 indeksilukemallaan. Alex taisi tehdä jonkinmoisen ennätyksen hänkin, viisi virhettä täyteen yhdeksässä ja puolessa minuutissa.
Tämä olikin sitten muuten LePyn kuudes peräkkäinen kotivoitto. Pidempään kotivoittojen putkeen on pystytty vain kaudella 2009-2010, jolloin LePy ehti voittaa seitsemän kotimatsiaan, ennen kuin KY-Kori katkaisi putkemme lukemin 70- 74  Leppävaaran hallissa.

Ottelu: Tapiolan Otso – LePy
Lähes 50 vuotta sitten valmistuneessa Tapiolan liikuntahallissa kelpaa pelailla koripalloa. Valaistus on parasta A-luokkaa, ja luksusta on myös kentän merkintöjen selkeys. Harvoin pääsemme pelaamaan kentällä, jossa on pelkästään koripallon tarvitsema viivoitus. Katsomossa on istumapaikkoja ainakin kolmosdivariottelua ajatellen riittävästi, 711 istumapaikkaa jäi vielä vapaaksikin.
Syyskierroksen keskinäinen matsimme ratkesi vasta lopussa LePyn hyväksi, mutta nyt A-lohkon sarjataulukon peränpitäjäksi valahtanut Otso pystyi pitämään ottelun tasaisena vain ensimmäisen neljänneksen ajan. LePy karkasi jo parinkymmenen pisteen karkumatkalle puoliaikataukoon mennessä, eikä voittajasta ollut enää sen jälkeen  epäselvyyttä.
Vapareita ja kolmosia molemmat joukkueet upottivat kutakuinkin tasaväkisesti. Ja kun riistot ja pallonmenetyksetkin jaettiin veljellisesti tasan, niin ero LePyn hyväksi taisi johtua kahden pisteen heitoista ja levypallopelistä. LePy sai pitkästä aikaan mukaan kaikki pitkät miehensä, joten Otson iltapuhteesta ei todellakaan muodostunut helppoa, varsinkaan irtopalloista taisteltaessa.
Edellisviikon Passe-ottelun tapaan Praveen oli jälleen joukkueemme tehokkain, ja paranteli tälläkin kertaa omaa tehoindeksi-ennätystään, lukemana nyt 1,33. Myös koko joukkueen tehoindeksin keskiarvo 0,68 oli harvinaisen korkea. Kauden aiemmissa otteluissa tuo lukema on vaihdellut välillä 0,37 - 0,54. Edelliskaudella 105-70 murskalukemin FC Passea kurmuutettaessamme indeksikeskiarvo oli 0,72. Ainakaan ihan lähivuosien ajoilta ei tällaisia vastaavan suuruisia lukemia sitten muita löydykään.

Ottelu: LePy – LoU Basket
Tulos: 68 – 57 (15-13, 30-32, 43-50) Tulos per jakso: 15-13, 15-19, 13-18, 25-7
Kun ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen onnistuttiin voittamaan, niin tämä oli jo yhdestoista peräkkäinen jaksovoittomme. Mutta siihen se kvarttaalivoittojen putkemme kasvattaminen sitten jäikin. Toinen neljännes alkoi toki vielä lupaavasti LePyn kannalta, kun joukkueemme sai venytettyä eron jo yhdeksän pisteen suuruiseksi tilanteen ollessa 30-21. Sitten oli LoU Basketin vuoro rynnistää. Joukkue vei jakson lopun 11-0 ja koko erän neljän pisteen turvin. Kun kolmaskin jakso meni vielä lohjalaisille, niin LePy joutui lähtemään viimeiselle jaksolle seitsemän pisteen takaa-ajoasemasta. Tässä kohtaa taisi ruveta näkymään se, että puolet lohjalaisjoukkueen pelaajista oli vasta 17 ikäisiä junioreita. Viimeinen jakso selvästi LePylle ja kauden 2009-2010 ennätystä sivuavasti seitsemäs peräkkäinen kotivoitto saatiin napattua. Kuten syksynkin ottelussa, LoU Basketin tehokkain pelimies oli taaskin Heikinheimo, 17 pistettä (kakkoset 7/12) sekä 11 levypalloa. LePyn kirkkaimpina tähtinä tuikkivat Oliver Kaisti, 25 pistettä (kakkoset 11/17), tehoindeksi 0,93, sekä Alvar Aladin 10 pistettä, teholukema 0,82. Praveen on nykyään joukkueemme ahkerin levypallojen nappaaja. Tässäkin ottelussa häh oli korinalustojen valtias 12 levyrillään. Tällä hetkellä Praveenin levypallokeskiarvo on 9,2 per ottelu.

Ottelu: HNMKY Panthers – LePy
Tiukan puolustuspelin sävyttämä ottelu Malmin palloiluhallissa kääntyi isäntien eduksi toisella puoliskolla lähinnä vapareidemme ja kolmen pisteen heittojemme alkaessa takkkuilla pahemman kerran . LePyn kolmoset onnistuivat vielä ensimmäisellä puoliskolla mukavasti 36 prosentin tarkkuudella 5/14. Toisella puolikkaalla kolkkiemme osumatarkkuus romahti, vain yksi osuma kahdeksalla yrityksellä, osumatarkkuus siis vain 13%. Panthers puolestaan upotti vain kaksi kolmosta ekalla puolikkaalla, mutta ottelun loppupuoliskolla sitten jo kuusi kappaletta, ja vieläpä kohtuullisen hyvällä tarkkuudellakin. Myös vapaaheittojen heittelyssä isäntäjoukkue oli hieman parempi. Alkupuoliskolla upotimme vaparit sentään vielä välttävästi 5/10, mutta toisella puolikkaalla enää 3/13 eli surkuhupaisella 23 prosentin tarkkuudella. Oliver oli ottelun pistekunkku 23 pisteellänsä. Myös Mikko ja Joonas ylsivät kaksinumeroiseen pistemäärään, molemmille 12 pistettä mieheen.

Ottelu: LePy – Kakkoskori
Tulos: 70 – 63 (6-20,29-41, 46-47)  Tulos per jakso: 6-20, 23-21, 17-6, 24-16
Kakkoskorin yhdeksän ottelun mittainen voittoputki katkesi, kun LePy pystyi kirimään voittoon surkeasti sujuneesta avausneljänneksestä huolimatta. Tämän voiton myötä syntyi LePyn uusi kotivoittoputken pituusennätys kolmosdivarissa. Kotiyleisömme sai nauttia nyt jo kahdeksannesta peräkkäisestä voitosta. Tällä kaudella LePy on hävinnyt kotisalissaan vain kerran, kun MuKi III oli Karakalliossa lokakuun alussa käydyssä ottelussa parempi lukemin 53-64.  Tässä Kakkoskori-ottelussa kaukoheitoillamme ei ottelua ainakaan ratkaistu, kolkkimme upposivat vain 2/18, osumatarkkuus siis vain 11%. Sen sijaan röyhkeät ajot keravalaisten korille olivat toimivampi lääke. Tässä kunnostautuivat eritoten Oliver (28 pistettä) ja Alex (11 pistettä). Ainakaan ihan äkkiä tämän ottelun jälkeen ei Kakkoskori saanut uuden voittoputken kasvattamista alkuun, sillä joukkue hävisi pari päivää myöhemmin käydyn Panthers-matsinsakin.

Ottelu: HNMKY Taivallahti – LePy
A-lohkon kolmossijalla oleva LePy nappasi aika odotetusti voiton häntäpäässä sijalla 11 majailevasta Taivallahdesta. Ja vaikka LePy voitti kaikki neljänneksetkin, niin ei ottelu silti mikään läpihuutojuttu ollut. Kotijoukkue pisti pitkään ihan hyvin kampoihin, ja johtikin ottelua hetken verran vielä tilanteessa 32-29. Sitten olikin vuorossa LePyn selvää dominointia. Johtomme oli suurimmillaan 25 pistettä tilanteessa 59-84. Lopussa LePyn pieni herpaantuminen salli Taivallahden kaunistella loppulukemia hieman siedettävimmiksi. Robinilla nyt 200 ottelua pelattuna LePyn miesten joukkueessa. Mikollle tämä oli ottelu numero 318, ja tekaisipa hän taas vaihteeksi tuplatuplankin, järjestysnumeroltaan 86, 14 pistettä, 13 levypalloa, ja tehoindeksikin hurja 1,02. Vielä piirun verran kovemman teholukeman (1,05) keräsi Alvar, joka oli lähellä yltää jopa triplatuplaan, 18 pistettä, 9 levypalloa ja 8 koriin johtanutta syöttöä.

Ottelu: KaVo – LePy
Onhan se näissä urheiluhommissa vaan jotensakin kertakaikkisen piristävää, kun altavastaaja pystyy kampittamaan selvän ennakkosuosikin. Valitettavasti vaan tällä kertaa tämä piristysruiske tuli LePyn kustannuksella. Ensimmäinen jakso oli tasainen. Toisella jaksolla LePy repäisi kymmenisen pisteen karkumatkalle. Kolmannella jaksolla KaVo pääsi aika äkkiä LePyn kantaan ja siirtyi puolestaan kymmenen pisteen johtoon ennen viimeistä taukoa. Isäntäjoukkue upotti kolmannella neljänneksellä peräti seitsemän kolkkia (koko ottelussa 15). Viimeisellä jaksolla Kavo käväisi jo 16 pisteen johdossa, eikä LePy enää päässyt missään vaiheessa seitsemää pistettä lähemmäksi. LePyn takaa-ajo tyrehtyi viimeistään siihen, että KaVon pelaajat nappasivat tukun tärkeitä hyökkäyslevypalloja loppuminuuttien aikana. Jos heitti vastustaja kolmosia loistavasti, niin ei LePynkään kaukoheitoissa mitään suurempaa moittimista ollut, kolkit 7/21 (33%). Mikolle jälleen tuplatupla (12 pts, 12 rbs). Robinilta varmaankin kauden paras pelinsä, 11 pistettä, 5 levypalloa, tehoindeksi 0,64.

Ottelu: LePy – Sykki Hunks
Lohkon kärkijoukkue katkaisi LePyn kahdeksan ottelun mittaisen kotivoittoputken. Kolmannen jakson loppuminuuteille asti kotitaika oli vielä voimissaan, sitten Hunks ratkaisi ottelun muutaman onnistuneen kolmosen avittamana. Hunksin ex-liigapelaajat olivat vaikeasti pideltäviä tälläkin kertaa. Löytyi vierasjoukkueesta toki muitakin ratkaisijoita ihan riittämiin. Palotie ihastutti yleisöä (ja hämmästytti nuorempia LePy-pelaajia) retroilla hook-heitoillaan. Näitä heittoja ei ihan joka vuosi enää näekään käytettävän nykykoriksessa - alkaisikohan tästä huukin uusi renesanssi. Meidän joukkueesta parhaiten onnistui Oliver, joka teki 29 pistettä (pelitilanneheitot 14/20) ja 0,95 tehoindeksilukemat. Myös tuplatuplan tehnyt Alvar oli oivalla pelipäällä, 11 pistettä, 11 levyriä, 5 syöttöä sekä erinomainen teholukema 0,87.